Seyirci Saatli Bomba!

Pazar, 03 Haziran 2012




Sanıldığı gibi tiyatro seyircisi az değil ve bazı çevrelerce dillendirildiği gibi desteklerini esirgemiyorlar. Büyük çoğunluğu Şehir Tiyatrolarında ki yönetmelik değişikliği ile başlayan sürecin yakın takipçisi ve destekçisi. Bütün bunları, bu akşam (3 Haziran) Harbiye Açık Hava Tiyatrosunda gördük. Şehir Tiyatrolarının ''Müzikal Geceler'' konseptinin 2. oyunu ''İstanbul Efendisi'' için açık hava tiyatrosuna saatler öncesinden gelen seyirici SUSmuyoruz! kokartları ile tiyatrosuna sahip çıktı ve alanda açılan deftere imza attı.


Müsahipzade Celal'in yazdığı ve Engin Alkan'ın yönettiği ''İstanbul Efendisi'', seyircisini gerek oyunculukları, gerek yönetimi, gerekse dans ve müzikleri ile büyüledi. Oyun boyunca seyircinin alkışları ve kahkahaları eksik olmazken, oyunun finaline yaklaşıldığında tek bir söz bütün seyirciyi ayağa kaldırdı.



Mizansen gereği bir oyuncu müzisyeni susturmaya çalışınca, İstanbul efendisi karakterinin sanatçıya kötü davranılamayacağını söylemesine seyirci alkışları ile destek verdi. Oyunun finaline yaklaşırken İstanbul Seyirci Platformu SUS!MUYORUZ pankartı açtı ve tüm seyirci dakikalarca alkışları ile destek verdi. Aynı zamanda, hep bir ağızdan ''Şehir Tiyatrosu Yok Edilemez'' diye bağıran seyircilerin bazıları, kalp şeklindeki pankartları ve sizi seviyoruz pankartları açtılar. Seyircinin tiyatrosuna sahip çıkması ve susmadığını göstermesi dakikalarca oyunun kesilmesine neden oldu. İstanbul efendisi karakterini canlandıran ve oyunu yöneten Engin Alkan "Türkiye'nin tiyatrosuna böyle sahip çıkan seyircileri oldukça, inanıyorum ki bu ülkenin tiyatrosu çok güzel günler geçirecek" dedi ve alkışlarla oyunun final şarkısı başladı.



Tiyatroyu özelleştirmek isteyenler, bir tek bir çift maaş diye hasetlik edenler, elinde olsa tiyatronun kapısına kilit vurmak isteyenler, bu atmosferi yaşasalardı, kesin söylediklerinden utanırlardı. Hiç kimse tiyatronun seyircisinden üstün değildir ve seyirciye yaptırım uygulayamaz.


İstanbul seyircisi tiyatrosuna sahip çıkıyor! Var mı ötesi?



Seyhan Arman